top of page

#6 Surfen op de golven van het leven

Bijgewerkt op: 14 apr.



Echt ten volle leven en het voelen in elke vezel van je lichaam betekent leren omgaan met verandering in je leven. Iets waar ik jarenlang zo allergisch aan was en een grote angst voor had. Het is namelijk ook leren loslaten van controle. Jezelf durven overgeven aan de golven van het leven.


Toen ik ‘De update van mijn leven’ schreef dacht ik dat ik de grootste en zwaarste veranderingen ondertussen wel doormaakte, niets bleek minder waar. Ik keerde terug naar de wereld van het reizen, ik coach nu op een heel andere manier dan ik ooit kon (be)denken maar ik ben gelukkiger dan ooit. Is mijn leven perfect? Eerder imperfect, maar perfect voor mij nu.


Elke stap die ik heb gezet was nodig om te komen waar ik nu ben. Was dat gemakkelijk, leuk en evident? Neen, helemaal niet maar vastzitten in een leven dat heel hard werken en ploeteren is, is dat ook niet. Het is leren surfen op de golven van het leven.


Vandaag ben je anders dan gisteren en nog anders dan morgen.

We hebben maar één ding in de hand én dat is hoe je met die golf van verandering omgaat. Ik deel hieronder enkele tips hoe je daarmee kan beginnen.


Go with the flow.


Voelt het leven zwaar aan voor je? Voel je dat er iets ontbreekt in je leven? Of vraag je je soms af 'is dit het nu?' Ben je zoekende? Mooi! Dat heet dan bewustwording. Het overgrote deel van de bevolking is hier zelfs niet eens bewust mee bezig of klasseren het als 'het leven'. Jammer, want dat hoeft zo niet te zijn.


Je niet goed voelen of zoekende zijn is oké.

Om te weten wat gelukkig zijn is, moeten we ook weten hoe het voelt om ongelukkig te zijn. Soms is ‘het is wat het is’ het enige wat je te zeggen hebt. Aanvaarding. Gevoelens zijn golven, ze komen en ze gaan. Morgen kan een betere dag zijn. Hang er niet té veel gewicht aan, ga er niet té hard in mee. Keren die negatieve golven sneller en frequenter terug? Lees dan verder.


You gotta feel it, to heal it.


Hoe cliché het ook mag klinken, toch is het zo. Je kan vechten tegen of vluchten voor verandering, maar uiteindelijk haalt verandering je altijd in. Zo kan je kiezen om jaren te blijven doordoen, inslikken en ploeteren. Het leven zorgt steeds voor struikelblokken en een tijdje lang kan je kiezen om die uit de weg te gaan, maar uiteindelijk worden die zo groot dat je er niet meer omheen kan en dan heb je het werk te doen voor het te laat is.


Let op de signalen.


Hoeveel weerstand ik ook had op werken in de reissector, ik kon niet om de signalen heen dat terugkeren nodig was. Ik zag continue vlinders, er kwam zelfs eentje op de geprinte vacature zitten in mijn coachruimte. Bij mijn eerste sollicitatiegesprek vlogen er twee vlinders rond mijn wagen, de printshop aan het werk heet: printshop Lucas (de naam van mijn oudste zoon), ons kantoor bevindt zich in de oude Stella Artoisgebouwen waar mijn papa ooit werkte en opweg naar Leuven, op D-day, was het een stralende dag. Soms hoeft het ook niet meer te zijn. Ik let altijd op signalen en geloof het of niet, het werkt! Zo was ik even geleden enkele dagen ziek na een drukke periode op het werk. Ik was zo moe. Ik twijfelde of ik wel naar de dokter zou gaan. Toen ik aankwam in het station richting thuis had mijn trein (voor het eerst) ver-traging. Ik moest dus even vertragen en besloot naar de dokter te gaan. Na enkele dagen zelfzorg was ik terug helemaal fit.


Stoppen is ook vooruitgang.


Voel je dat er iets niet klopt of passend is in je leven? Stop dan. Neem bewust de keuze op even uit de malle molen te stappen en jezelf kwalitatieve tijd te geven. En neen, enkele dagen Netflixen en liters ijs eten is geen zelfzorg. Been there, done that. Het enige wat je dan te weten komt is dat de vanille van Häagen Dass toch lekkerder is dan die van’t IJsboerke. Wat uiteraard ook belangrijk is, maar het draagt niet direct bij aan ons (im)perfecte leven. ;-)




Time is (not) money.


Durf toe te geven dat het even niet goed gaat en plan kwalitatieve groeitijd in.

Soms kan dat al een half uurtje per dag zijn of een (halve) dag in de week die je helemaal voor jezelf hebt. Maar soms ging je misschien al iets te ver en kan je ook beslissen een langere tijd voor jezelf uit te trekken. Jij beslist. Deze aanpassingen in je leven zijn niet onoverkomelijk. Je gezin, hond, kat of goudvis, collega's, werkgever en cliënten,... kunnen echt wel even zonder jou. Liever geplande afwezigheid dan ongepland uit te vallen voor een veel langere periode. Grijp tijdig in, dat geeft sowieso de minste weerstand en kost jou (en je omgeving) veel minder op lange termijn.



Durf te kiezen voor jezelf.


Hoe moeilijk is het niet om tijd voor jezelf vrij te maken? Opnieuw, niet om te Netflixen. We leven in een maatschappij waar vrije tijd maar al te vaak verward wordt met beschikbare tijd.


Nono, no no no no, there is a limit!


Zelfzorg is de enige weg naar jouw (im)perfecte leven. Niemand heeft tijd in een kastje liggen, we moeten het vrij-maken. Durf te investeren in jezelf, in plezier, dromen en toekomstplannen maken. Dit is tevens een waardevolle boodschap naar onze kinderen toe.


In je kracht gaan staan is je kinderen een makkelijkere toekomst bieden.


Mama en papa tonen hoe het moet.

Ik wil bewust geen ploetermoeder zijn. Ik wil niet ploeteren, ik wil puzzelen, ik wil bouwen aan mijn leven, en das leuk! Ik wil mijn kids tonen dat als je niet tevreden bent met wat er is, je het ook kan veranderen. Fouten maken is leren én dat uit onze comfortzone, pas groei begint. Wij zijn het allereerste voorbeeld voor onze kinderen. Wat we ook zeggen, kinderen kijken vooral naar wat we doen.


Keep it small, keep it simple.


Een pauze inlassen en bijgevolg een passende(re) keuze maken hoeft niet groot te zijn. Ik gaf enkele jaren geleden mijn ontslag in het reiskantoor waar ik meer dan 10 jaar aan de slag was, nog steeds volgens mij de beste keuze, maar ik weet niet of ik het opnieuw op die manier zou doen. Ik weet nu dat het vooral een vlucht was, ik wou iets nieuws en duwde een belangrijke passie van mezelf naar de achtergrond. Kleine stapjes maken grootse dromen. Dat leidt mij naar de volgende tip:


Elke keuze, is de juiste keuze.


Welke keuze je ook maakt: het is de juiste. Ik heb ondertussen geleerd dat alles wat ik ondetussen ondernam, aan werkte of voor studeerde uiteindelijk allemaal bijdraagt tot de persoon die ik nu ben én aan de dingen die ik nu doe. Niets was verloren tijd. Maak gewoon die keuze.


Je moet het zelf doen, maar niet alleen.


Ga dus mee in die golven, maar jij kiest met welke uitrusting je dat doet. Ga je voor een duikbril, een surfplank, een SUP, een zuurstoffles of een snorkel? Als het nog even kan, grijp dan ook je zwemvliezen mee voor onderweg. 😉



Vandaag vind je zowel on-als offline heel wat tools: coaching, therapie, boeken, opleidingen, workshops… Het aanbod is groot, allemaal met het doel 'je droomleven te manifesteren'.


Mijn ervaring: jouw droomleven leef je vandaag al. Als je blijft stappen zetten, de passende keuzes maakt en verandering omarmt, krijg je uiteindelijk alles wat je toekomt.


Het kan geen kwaad hier hulpmiddelen voor in te schakelen (cfr. Je gaat ook niet diepzeeduiken zonder materiaal). Neem je tijd om in te voelen wat bij jou past. Probeer zoveel mogelijk, iets groots, iets kleins, iets nieuws, iets uitdagend en spannend. Daar kan je het meeste uit leren. 


Ik wens je vooral succes en veel surfplezier!

Liefs, Evelyne

40 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page