top of page

#3 Waar reserveer jij jouw volgende reis?

Bijgewerkt op: 19 jan.



De zomervakantie is ondertussen een lang vervlogen herinnering. De bikini's en flipflops liggen ergens helemaal achteraan in de kast, samen met de belofte die we onszelf deden:

om toch wat meer te vertragen en te genieten van't leven doorheen het jaar. kortom, laat ons allemaal eerlijk wezen, we kijken uit naar een volgende (zomer)reis!


Maar boeken we zelf (online) of boeken we via een reiskantoor?

Aangezien ik niet meer werk in een reiskantoor kan ik de vraagstelling vanuit beide perspectieven bekijken én daar vrij mijn eigen mening over geven. De eerlijkheid gebied me om te bekennen dat het ondertussen al even geleden is dat ik een vakantie reserveerde via een reiskantoor en dat heeft verschillende redenen:


  • Mijn ervaring en kennis: ik weet wat ik wil en wat ik kan.

  • Last minute-boekers: getransformeerd ben in een late boeker.

  • Controle: een tikkeltje controle freak, maar ik heb graag zelf de touwtjes in handen. Echter gaat die vlieger niet altijd op, ik kom hier nog op terug.


Reisagent versus touroperator.

Voor mensen buiten de reiswereld is het niet altijd duidelijk wat nu het verschil is tussen een reisagent (travel coach, reisadviseur,...) en een touroperator (reisorganisator). Heel kort: een touroperator is de organisator van reizen, hij biedt de reis aan, al dan niet via een reisagent. Dit betekent dat die reisagent boekt bij de reisorganisator voor jou, de klant. Je kan dus zeggen dat de reisagent de connectie is tussen de touroperator (of organisator) en de reizigers. Echter kan een reisagent ook de touroperator zijn. Wanneer het reiskantoor zelf reizen zal organiseren onder zijn eigen naam, dan zijn zij ook touroperator en dus organisator. Kan je nog volgen?





De meerwaarde van een reiskantoor.

Wat is het nut van een reiskantoor. Voor mij? Veiligheid. Reizen is duur geworden. Maar hé, travel is the only thing you buy that makes you richer 😉

Wanneer je elk jaar je zuurverdiende centjes uitgeeft aan één of meerdere vakanties, en je wil zeker zijn dat – bijna – alles ingedekt is dan boek je best via een reiskantoor. Ik ken heel wat voorbeelden uit het verleden die duidelijk maken dat boeken via een bekwaam reiskantoor de meest veilige optie is.


Denk: vulkaanuitbarstingen met een aswolk tot gevolg die het luchtverkeer lam legde, stakingen én nog niet zolang geleden: covid. Die beerput aan miserie ga ik niet opentrekken maar wanneer je reserveerde via een reiskantoor heb je wel steeds een aanspreekpunt, al is het om even je hart te luchten. Een bekwame reisagent is jouw ticket to paradise! De reisagent is namelijk de wettelijke verantwoordelijkheid voor jouw vakantie. Okay, de reiswetgeving gaat wel dieper dan dat, maar om ons niet te ver (af) te leiden is dit het belangrijkste om weten voor jou als reiziger.


The package deal.

Opgelet: deze aansprakelijkheid is enkel van toepassing wanneer je jouw volledige reis (vlucht, hotel, verblijf,...) reserveert bij een reisagent. Ik illustreer het aan de hand van een voorbeeld.


Stel: je gaat op citytrip! Mmm… naar Rome! Je reserveerde zelf je vlucht en het hotel via een reiskantoor. Wanneer je vlucht geannuleerd wordt door de luchtvaartmaatschappij wegens bijvoorbeeld een staking, en je reis kan niet doorgaan, dan heb je een probleem, aangezien het reiskantoor niet de reisorganisator is (maar jijzelf) ben jij verantwoordelijk voor jouw reis. Reserveerde je de volledige reis (vluchten/hotel en eventueel transfers) bij het reiskantoor en shit hits the fence, dan is het reiskantoor of touroperator de organisator en dienen zij ofwel een nieuwe vlucht te boeken OF je geld terug te betalen.


Mijn advies: ofwel boek je alles zelf mét flexibele annulatievoorwaarden - en verzekering OF je boekt alles via een reiskantoor.


Mijn visie: Weet wat je doet.


Alles zelf boeken kan goedkoper zijn én dan heb je meer vrijheid qua keuze en annulatiemogelijkheden, gezien je bij heel wat boekingsplatformen tot twee dagen voor vertrek gratis kan annuleren. Die mogelijkheid heb je soms niet via een reiskantoor. Maar geen haar op mijn hoofd dat er aan zou denken om bijvoorbeeld een safarireis naar Tanzania zelf te boeken. Voor mij zijn er dan té veel risico’s aan verbonden: vluchten, safari’s, visums, taal,…

Bovendien denkt een reisadviseur aan details waar je als onervaren reiziger niet aan denkt of van af weet zoals visums, verzekeringen, huurwagen, transfers, grensoversteken, honeymoonkortingen,…

Zaken - wanneer ze niet in orde zijn - voor heel wat problemen kunnen zorgen. Dus wanneer je geen ervaren (wereld)reiziger bent, kan een reiskantoor wel zorgen voor de nodige back-up.


Wat je zelf doet, doet je (niet altijd) beter.

Ik hoorde al heel vaak: "boeken via een reiskantoor is duur!" Mja, niet altijd.

De service van een reiskantoor moet betaald worden, hoe duur jij die prijs wil betalen is jouw eigen keuze, echter is boeken via een reiskantoor niet ALTIJD duurder. Zo zijn pakketreizen (vlucht+verblijf+transfers) via touroperators vaak goedkoper. Ze werken samen met partners die genegotieerde en dus lagere tarieven krijgen van de hoteliers of luchtvaartmaatschappijen, denk aan de 2+1 nacht gratis die een touroperator schenkt, krijg je vaak niet rechtstreeks of via een boekingsplatform. Maar, er is altijd een maar ;-)


Vergelijk en kies wijs.

Wanneer je een hotel wil boeken, vergelijk dan zeker de prijzen van het reiskantoor met een online boekingsplatform én het hotel rechtstreeks. Vaak lanceert een hotel(keten) rechtstreeks nog een extra (leden)korting én deze kunnen oplopen. De korting wordt vaak niet doorgegeven aan boekingsplatformen of reiskantoren. Zo reserveerde ik in de zomer van '23 mijn hotel rechtstreeks via het hotel: 3100EUR omdat ik lid werd van de Falkensteiner-keten. Via een online boekingsplatform kwam de prijs op 4500EUR en via een touroperator: 4980EUR… Voor dezelfde reis. Ik koos voor het voordeligste tarief, maar mét het risico dat wanneer ik niet kon reizen, overgeleverd zou zijn aan de voorwaarden van het hotel of de wetgeving van desbetreffende land. Gezien we heel last minute boekten (twee weken voor ons vertrek) nam ik het risico.


Voor wat betreft vluchten, die zijn 80% van de tijd goedkoper rechtstreeks, maar dat betekend wel dat alle shizzle ook voor jezelf is, wanneer je bijvoorbeeld het mailtje met de vluchtwijziging niet tijdig zag, stoelreservatie,... Afhankelijk van het reiskantoor rekenen zij een boekingskost van +/- 15EUR tot 30EUR per vliegtuigticket.




Boeken in het buitenland.

I admit, boeken in het buitenland is vaak goedkoper. Zeker wanneer je reist in een Belgische vakantieperiode die niet overlapt met die in het buitenland en vica versa. Hou er echter rekening mee dat je dan vaak ook in het buitenland vertrekt (wanneer je reist met het vliegtuig) én je ook onder de wetgeving van dat land/ organisator valt. Maar hoe komt dat nu? Dat reizen vaak goedkoper zijn in het buitenland? Simpel, denk aan onze buurlanden zoals Nederland, Duitsland, Frankrijk,… die landen zijn héééél wat groter dan ons klein Belgenlandje én hebben dus een grotere afzetmarkt, bijgevolg een grotere vraag en dus betere prijzen. Onze herfst - en paasvakantie is hoogseizoen in België maar heel vaak laagseizoen in onze buurlanden en dat merk je aan de prijs.


Dus mijn advies? Ben je geen ervaren reiziger of avonturier, laat je dan bijstaan door mensen met kennis. If not, en geniet je ook van het puzzelen, is de voorbereiding al een kleine reis an sich, zoals bij mij... dan nog kies wijs ;-)


Nu, hoe boek jij jouw vakanties? Deel gerust in de comments.


Liefs, Evelyne

18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page